Followers

21 April 2010

Debaran Masuk Rumah Baru..



Akhirnya penantian kami berakhir juga...Secara rasminya, 19 april 2010, kami dapat kunci rumah baru kami..syukur Alhamdulillah...

ni lah rumahku syurgaku... Impiana I, Alam Budiman...


ni pics lama ye....See Aisya Zara baby tecik lagii...sayang skali aku tak dpt hadir ke sana...walaupun hanya utk pegang kunci rumah baru kami..huhuhu...hanya myhabi yg pergi sorang2 p ambik kunci and check defect bersama kontraktor...menurut tinjauan myhabi,terdapat 15 komplen yg dbuat beliau :p

Sekarang ni, pikiran aku hanya teringat-ingat, termimpi-mimpi umah baru je..sampai susah betol aku nk tdoq skrg ni..sbbnya...otak aklu ligat pikir kitchen cabinet laa.. grille..built in wardrobe laa..kipas lampu..sofa..perabot...tu tak masuk design ID lg huhuhu....

yg paling tak tahan tu, aku dan suami kan masing2 tinggal dgn mak ayah masing2..kami mana ada perkakas dapur hatta peralatan elektrik sekalipun spt TV, peti ais, washing machine dan sebagainya.....i just felt OMG....semua ni harus kubeli dlm 1 masa??? aiyooo......maka Sebagai persedian mental (termasuk duit) nak masuk rumah kami, aku sediakan checklist ni supaya aku tak lupa apa perlu aku buat/beli.....so,here is this...checklist nak masuk rumah baru..

For electrical appliances:

  1. peti ais (nak LG snow white yg lawa tu....tp apakan daya mahai sgtt huhuh)
  2. TV
  3. Washing machine
  4. microwave
  5. kipas/lampu/lampu cantik2
  6. aircond
  7. water heater

For kitchen:

  1. kitchen cabinet (nak concrete + granite countertop + kale putih hitam + complete with modern storage system...berangan la la la...)
  2. hood and hob
  3. Water filter
  4. periuk/belanga/senduk/etc
  5. pinggan mangkuk yg cun2 huhuhu
  6. tong gas!! (ni jgn lupa ye...kalo tidak,tak berasap le dapur aku)

For bedrooms:

  1. built in wardrobe + meja mekap
  2. katil/tilam Master bedroom
  3. katil/tilam guest room
  4. rug/carpet
  5. bedding set ala2 hotel gitu...chewahh!
  6. lighting yg redup2

Others:

  1. Grille
  2. sofa main living
  3. L shape sofa for family hall
  4. rak buku (ingat nk tempah..)
  5. TV cabinet
  6. wall clock
  7. rug/carpet
  8. langsir/roman blind (aku bc forum alam budiman,ramai dah tempah langsir berbagai...aku je yg belum huhhh!!!)
  9. lukisan dinding
  10. cermin besar
  11. cat rumah!
  12. ASTRO/Streamyx (tak bule ker satu kwsn share2 wireless internet? huhu)

Ok,that's for today. Any else? Kindly drop ur comment if you think something important that are not listed here ok ;)

satu je yg bermain di pikiran...perlu banyak duit kann nak masuk umah baru....huhu...takpa la..slow2 laa kami mekap rumah baru kami ni....yg penting kena panggil 40org dulu baca Yassin..huhu...semoga Allah melindungi rumah dan keluargaku....

kegilaan aku dalam nak deco rumah tgh membuak2 ni....sampai takleh tido punya pikir nak letak perabot sana sini...BUT..... what if i got scholarship to do PhD? bye bye la rumahku syurgaku.....semua renovation akan kutangguhkan selepas 3 thn nanti.......

Yesterday, i got a letter from MOSTI....they called me for an interview for MOSTI LDP scholarship.....on 12 mei 2010....Alhamdulillah sgtt..akhirnya aku dipanggil juga utk ditemuduga...Ya Allah Ya Tuhanku.....Kau tunjukkanlah jalan kepadaku.....

Sekian~

notakaki: Student2ku/Kawan2ku/bloggers skalian, doakan saya ye.....

notakaki2: oh jiran2 baruku juga bloggers...hehe....salam perkenalan ;)




17 comments:

Azhar Abdullah said...

Salam Puan,

Pasal hal jemput 40 org baca Yaasin tu, sekadar cadangan dari saya, lebih elok panggil orang tadarus Surah Al-Baqarah...sebab dalam Hadis disebut oleh Rasulullah bahawa rumah yang dibacakan Surah Al-Baqarah tidak akan dimasuki oleh syaitan...tapi tak dak hadis pasal Yaasin tu...just a two cent...

Anyhow, tahniah atas rumah baru ye...jangan lupa beli bekas boh garam..hehe..(ni pesanan kawan2 masa saya lepas kawen nak dok sendiri dulu..)

Tulip said...

salam tuan Azhar..thanks a lot pasal bacaan Yassin tu...insyaAllah saya akan suarakan pada myhabi tentang bacaan surah Al-Baqarah tu...tp tu lah...panjang sgt la plk surah tu :D

aiyoo..lupa lak bekas garam hehehe..thanks for remind me ;)

DaZzlingLilLy said...

thniah bibi....nk masuk umah baru mmg kena pakai banya duit..tapi slow2 la beli barang2...kalau sekaligus jnuh jugak rasanya...

@e_da said...

seronok dan teruja bila masuk rumah baru kan.. tp mmg banyak nak pakai duit.. takpe pelan2 lama2 lengkapla rumah tu...:)

meezameez said...

hye tulipppp :D

kannnn byk jugak nak pakai duit. tak pe la slow2 lelama complete la rumah hihi..

best ok berangan2 beli barang utk rumah baru. berangan adalah best! nak realisasikan tu mak ai! macam meeza ni kene la slow2 sbb kene pikir barang baby yg akan lahir ni :). mintak mintak utk baby nant ada org kasi stroller, baby cot, etc, haha! berangan!

btw, selamat berpindah ke rumah baru jiran! :D

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

cantik rumah baru bibi .. kita bakal berjiran walau x sama area ..he..he.. mmg pening if nak list sumer benda baru .. mcm kami beli rumah dari owner yg dah siap renovate ..mmg rasa lega sikit ..

yatie chomeyl said...

gd luck bibi. esok2 klu smbung PhD, leh mi jln2 kat jepun ni jenguk aku ;)

aishah said...

tahniah....
cantik rumah awak.
masuk umah baru memang pakai byk duit.
mcm saya beli sikit2. nak buat semua sekali gus x mampu

Leeds Al-Malique said...

nanti aku nak pi makan nasik hehehee.. masak nasik beriani ok. happy for u! doaku sentiasa bersamamu..

Liyana said...

kalau dikira2 kos masuk rumah baru kalau nak complete semua, mcm harga rumah sebijik! I pun tgh buat budget ni. Cuma at least dah ada basic stuff sejak baru kahwin. Anyway, selamay belek2 majalah deko. Part ni yg bahaya, semuabenda nak :)

Anonymous. said...

betul, dear... beli yang perlu dulu, then yang tak berapa perlu tu (kepuasan sendiri hehe) beli slow-slow... congrates anyway! :)

Suhaila said...

http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=104463539

tngok!

Nana said...

beli yang penting ja dulu. masterbedroom tu penting, living, kitchen n dining oso. bilik guest tu sabar dulu pon ok :)

nway congrats ye dh msk umah baru. i dok saujana utama dekat jugak ngan alam budiman tu.

lelayong said...

Akhirnya..hehehe..
tahniah utk bibi..dan tahniah utk diri sendiri gak :)
Betul tu beli sikit2..kalau tk parah, lela yg penting sekali dapur, beres dapur baru intai living, dining, plaster siling n bilik..

Nanti kalau nak pi beli lampu, better beli kat house of lighting kat puchong, serious murah..Insyaallah esok atau lusa lela nak pergi beli lampu n kipas siling.

cik_ah82 said...

salam..
beshnya ada umah snrik..atas tanah lagi..hehe..
saya beli umah, p bertingkat2..hehe..huhuhu

cik_ah82 said...

eh..nk tanya..
bekas boh garam tu nape ek?
hehe..nk tanya jugak..;p

COWAY said...

Salam,
Wah syoknye msk rmh baru...

Tang water filter tu dah ada ke blom?

Meh terjah blog sy plak k.

;D